Konveyör Bant Sistemi Periyodik Kontrolleri
Küresel dünyada yüksek işlem hacmine sahip olan firmaların dağıtım merkezleri ve depolarında sıklıkla kullandıkları konveyör sistemleri,yükleme ve boşaltma işlemleri için tercih edilmektedir. Kelime anlamı olarak konveyör, taşıma demektir. Çeşitli sektörlerde özellikle katı ve zarar görmeyecek malzemelerin yatay ya da eğimli bir şekilde uzun mesafelere taşınmasını sağlayan araçların genel adıdır. 2 kasnak kullanılarak çalışan sistem içeriğinde kanca, dişliler, kovalar ve geniş plastik kayış yer alır. Sistemde yer alan makaralar yük taşımasını sağlarken orta kısımlarda oluşabilecek herhangi bir sarkmayı önler. Konveyör çalışmaya başladıkça bandın üzerinde yer alan ürün hareket eder ve istenilen uzun mesafeye taşınması gerçekleştirilir. Bu kadar kompleks işlemleri halleden makine sistemlerinin periyodik kontrol aşamalarından düzenli olarak geçirilmesi son derece önemlidir.
Konveyör Bant Sistemleri Nasıl Kurulur?
Kullanım alanına göre pek çok çeşitliliğe sahip konveyör bant makineleri yük taşıma platformu olarak kullanılmaktadır. Kullanılacak olan konveyörün tipini belirlemede en önemli faktör; taşınacak olan yükün özelliğidir. Dar bir alanda konveyör bant sistemlerinin kullanımı mümkün değildir. Daha çok geniş ve ferah alanlarda çeşitli boyutlarda yüklerin uzak mesafelere taşınmasını sağlayan makineler, motor güçlerine göre farklılık gösterir. Son derece dayanıklı ve kullanımı pratik olduğu için taşıma sistemleri içerisinde en çok tercih edilen yöntemdir.
Taşıma esnasında oluşabilecek risklere karşı daima hazırlıklı olunmalı ve konveyör bant sistemlerinin periyodik kontrolleri düzenli aralıklarla yapılmalıdır.
Konveyör Bantların Kullanım Alanları Nelerdir?
Birçok sektörde oldukça pratik bir şekilde kullanılan konveyör bantlar, herhangi bir insan gücü gerektirmediği için oldukça uygun maliyetlidir. Çeşitli motor gücüne sahip olan bu makineler düz ya da eğimli bir şekilde çeşitli ağırlıkta ve özellikte malzemeleri uzak mesafelere kolaylıkla taşıyabilmektedir. Taşıma yapılan zeminin düzgün olması da makinelerin randımanlı çalışması açısından önemlidir. Kullanım alanlarına gelecek olursak;
- İnşaat sektöründe
- Lojistik taşıma sistemlerinde
- Gemi inşaatı ve mühendisliği alanında
- Hava yolları gibi yüksek kapasiteli yolcu trafiğine sahip alanlarda bagaj taşıma amacıyla
- Tahıl depolarında
- Maden ocaklarında
- Fabrikalarda montaj yapım ve üretim esnasında
- Sanayi sektöründe
- İlaç firmalarında
- Matbaalarda
- Gıda tekstil ve otomotiv sektöründe
- Elektrik ve elektronik mühendisliği alanında sıklıkla konveyör taşıma sistemlerinden faydalanılır.
Konveyör Çeşitleri Nelerdir?
Taşıma sistemleri olarak pek çok sektörde kullanım kolaylığı sağlaması ile tercih edilen konveyörler, çeşit bakımından farklılık göstermektedir. Sektörlere, kullanım alanlarına ve bant tiplerine göre sınıflandırılan konveyör taşıma sistemleri periyodik kontrol aşamalarından düzenli olarak geçirildiği takdirde büyük kolaylık sunacaktır. Ana konveyör çeşitleri içerisinde;
- Bantlı konveyör
- Vibrasyonlu konveyör
- Rulolu konveyör
- Spiral konveyör
- Teleskopik konveyör
- Tavalı konveyör
- Vidalı konveyör
- 90 ve 180 derece dönüş yapan konveyör tipleri yer alır.
Temel olarak bant tiplerine göre sınıflandırıldığında da ise kauçuk, modüler bantlı, zincirli ve esnek konveyör çeşitleri bulunmaktadır. Sektörlere göre çeşitlerine baktığımızda ise gıda sanayi ve teknoloji alanında, havaalanı ve gemi lojistik taşımacılığında ya da çeşitli mühendislik dallarında kullanılmak üzere ayrılabilir.