Taşlama Tezgahı Periyodik Kontrolleri
Taşlama tezgahı, kesici bir zımpara taşı yardımı ile sağlam bir malzeme olarak adlandırılan herhangi bir iş parçasına kesme, kaldırma yani kısaca şekil vermeye yarayan tüm işlemlerin yapıldığı tezgahın adıdır. Tezgah üzerinde gerçekleşen kesme işlemi elinizde bulunan iş parçası ile zımpara taşının birbirine sürtünmesi sonucu açığa çıkan enerji yardımıyla gerçekleşir. Sanayi ve fabrikalarda sıklıkla tercih edilen bu tezgahlar düzlem, puntasız ve silindirik olmak üzere üçe ayrılır. Düzlem taşlama tezgahı genellikle prizmatik şekillerin işlenmesinde kullanılır. Puntasız modeli ise elinizde herhangi bir iş parçasını baştan sona kadar taşlamaya yardımcı olur. Silindirik taşlama çeşidi kendi etrafında dönerek iş parçasını taşlama kolaylığı sağlar.
Periyodik Kontrol Süreci Nasıl İşler?
Öncelikli olarak birçok sektörde büyük iş makineleri kullanılır ve bu makinelerin ömürlerinin uzun olması için belirli aralıklarla periyodik kontrol aşamalarından geçmesi gerekir. Bu kontrol aşaması baştan sona kadar disiplinli bir şekilde gerçekleşirse, hem işletmeniz hem de müşteriniz sağlıklı bir şekilde iş hacimlerini büyütebilecektir. Öncelikli olarak süreci başlatan kişinin alanında uzman ve gerekli sertifikaları barındırması gerekir. Ardından kontrol edilecek makine, ilgili yönetmeliğin şartlarına uygun bir şekilde her yönüyle değerlendirilir. Elde edilen sonuçlar rapor haline getirilir ve müşteriye sunulur. Müşteri de elde ettiği sonuca göre önlemini alır ve kullandığı iş makinesinde herhangi bir sorun varsa kontrol esnasında problemin giderilmesi için her türlü çalışmayı başlatmak ile yükümlüdür.
İş Güvenliği Açısından Periyodik Kontrollerin Önemi
Günümüzde büyük firmalar işlemlerini kısa sürede gerçekleştirebilmek için bir takım makinelerden yararlanmaktadır. Taşlama tezgahları da işlemlerin kısa bir süre içerisinde tamamlanması için kullanılan ergonomik tasarımlar olarak adlandırılır. Tezgahların üzerinde her türlü taşlama işlemi rahat ve güvenilir bir şekilde gerçekleşmektedir. İş sağlığı ve güvenliği açısından periyodik kontrol aşamalarının disiplinli bir şekilde aşamalı olarak gerçekleştirilmesi büyük firmalara avantaj sağlar. Gerek iş gücü kaybını önler, gerekse işlem hacimlerinin daha çok artmasını sağlar.