Tezgahların Periyodik Test ve Kontrolü
Üretimde kullanılan bu ekipmanlarda özellikle üzerlerinde sürekli bulundurulması gereken güvenlik ekipmanlarının devre dışı bırakılması durumunda ciddi hasarlar ve kayıplar oluşmaktadır.
Tezgahların periyodik kontrolleri ve kriterleri Makine Emniyeti Direktifi ve İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği EK-III bölümünde yer alan 2.4 bendi ve alt bentlerinde zorunlu kılınmış ve periyodik kontrolü yapacak yetkili kişiler tanımlanmıştır.
Yine anılan yönetmeliğin EK-III bölümü 1.4. bendinde ‘’Periyodik kontrol aralığı ve kriterleri standartlar ile belirlenmemiş iş ekipmanlarının periyodik kontrolleri, varsa imalatçının öngördüğü aralık ve kriterlerde yapılır. Bu hususlar, imalatçı tarafından belirlenmemiş ise iş ekipmanının periyodik kontrolü, bulunduğu işyeri ortam koşulları, kullanım sıklığı ile kullanım süresi gibi faktörler göz önünde bulundurularak, yapılacak risk değerlendirmesi sonuçlarına göre, belirlenecek aralıklarda yapılır. Belirlenen periyodik kontrol aralığının bu Yönetmelikte belirtilen istisnalar dışında bir yılı aşmaması gerekir’’ denmektedir.
Kaza Sebepleri Nelerdir?
- Bakımsızlık
- Kullanım sıklığı
- Emniyetsiz kullanım
- Mesleki riskler
- İş makinalarının operatörünün eğitimsiz olması
Periyodik Kontrol Zorunluluğu Var mıdır?
İş Makineleri, “Makine Emniyeti Yönetmeliği (2006/42/ AT)” ile “İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği” kapsamında değerlendirilmekte ve yine iş güvenliği kapsamında periyodik kontrollerinin yapılması zorunlu olan makineler olarak ele alınmaktadır.
Hangi Tezgahların Periyodik Kontrolü Yapılmalıdır?
Dişli Taşlamalar
Dişli Açmalar
CNC İşleme Tezgahları
Torna Tezgahları
Freze Tezgahları
Planya Tezgahları
Taşlama Tezgahları
Bohrwerk Tezgahları
Erozyon Tezgahları
Matkap Tezgahları
Kaynak Makineleri
Ölçme Kontrol Tezgahları
Presler
Saç İşleme Makine ve Tezgahları
Ağaç İşleme Makine ve Tezgahları
Matbaa / Ofset Makineleri
Tekstil / Dokuma Örme Makineleri
Periyodik Kontrolleri Kimler Yapabilir?
Comtech Mühendislik alanında uzman ve yeterli eğitimi sağlamış olan mühendisleri tarafından kaldırma ve iletme ekipmanları periyodik kontrollerini ilgili TSE ve Uluslararası standartlara uygun şekilde tamamlayıp raporlayarak iş kazalarının önlenmesi için çalışmalarını yapmaktadır. Bağımsız ve tarafsız muayene personelimiz işletmelere üçüncü bir göz olarak bakmakta ve deneyimleri ile ekipmanlarınızın durumunu ilgili standartlara göre raporlandırma yapılmaktadır.
Periyodik Kontroller Ne Sıklıkla Yapılmalıdır?
İş makinalarının güvenli çalışabilmeleri için, İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği’nde periyodik kontrole tabi ekipmanlar için, bazı istisnalar dışında, belirtilen 1 yıllık periyodik kontrol süresi aşılmamalıdır. Makinaların kullanım şartları, yaşları, durumları göz önünde bulundurularak daha kısa sürelerde periyodik kontrollerin gerçekleştirilmesine ise yapılacak risk değerlendirmesine göre karar verilebilir.
Periyodik Kontrollerde Neler Yapılmaktadır?
Periyodik kontrollerde ekipmanın cinsine göre farklılıklar göstermekle birlikte aşağıdaki kontrol ve deneyler yapılmaktadır:
- Ekipmanın fonksiyonlarının kontrolü,
- Ekipmanın donanımlarının kontrolü,
- Ekipmanın kaldırma testleri.