Sapan Periyodik Kontrolü Muayenesi
KANCA ALTI BAĞLANTI EKİPMANLARI (ÇELİK HALAT, POLYESTER(BEZ), ZİNCİR SAPANLAR) PERİYODİK MUAYENESİ
Sapan Kullanımı Riskleri ve Periyodik KontrolüsAppTelegramDiğer1
Sapanlar, sanayide kullanılan en yaygın kaldırma ve taşıma ekipmanlarıdır. Çelik halattan, polyesterden ve zincirden imal edilmiş çeşitleri vardır. Değişik boy ve çapta üretilen sapanlar çeşidine ve işlevine göre değişik işlerde kullanılırlar. Sapan çeşidinin, sapan çapının ve sapanlama yönteminin kaldırılacak yükün ağırlığına, şekline, büyüklüğüne göre uygun şekilde seçilmesi hayati öneme sahiptir.
Sapan ve Sapan işlerinde (sapanlama) cisim etkisi ile oluşan; cisim arasına sıkışma, cisim düşmesi, cisim çarpması, cisim kesmesi gibi sonuçların meydana geldiği iş kazaları yaşanmaktadır. Parmak kopması gibi uzuv kayıplı, şiddeti yüksek bu iş kazalarının kök nedenlerinin bilinmesi önlem alınması açısından önemlidir.
Sapanlarda İş Kazalarının Kök
1. Yetersiz ve etkin olmayan eğitim,
2. Yanlış sapan seçimi,
3. Periyodik kontrol eksikliği,
4. Sapanların özensiz ve dikkatsiz kullanılması,
5. Kullanım talimatlarına uyulmaması,
6. Uygun olmayan koşullarda depolama,
7. Riski doğru algılayamama,
8. Yük kaldırmada tonaj aşımı,
9. Deforme olmuş sapan kullanımı,
10. Çalışan personelin üzerinden yük geçirme,
11. Çalışmaya başlamadan önce potansiyel tehlikeleri değerlendirmeme,
12. İşi biten sapanları depolama alanına kaldırmama,
13. Yük altındaki veya gergin sapanlara müdahale etme,
14. Yük taşınırken sapana elleçleme yaparak müdahale etme,
15. Sapanlanmış yükün etkin alanında durma.
Sapanların Periyodik Kontrolü Muayenesi
Kanca altı bağlantı ekipmanları, tesis içerisinde, inşaatlarda, depolarda proses, montaj veya sevkiyat esnasında, malzemelerin birbirine, vinçler veya caraskallar gibi kaldırma iletme ekipmanlarına bağlanması için kullanılmaktadır.
Kaldırma ve iletme ekipmanı kategorisinde değerlendirilen kanca altı bağlantı ekipmanları periyodik olarak bakımlarının yapılması ve yılda en az bir kez fenni muayene raporu alması gerekmektedir. Çelik halat, polyester (bez) ve zincir gibi çeşitleri vardır.
Kanca altı bağlantı ekipmanları periyodik muayenesi ve kontrolü, tesis güvenliği açısından çok büyük öneme sahiptir. İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği gereğince, yılda en az bir kez muayene ve kontrollerinin yapılması zorunlu hale getirilmiştir. Yine İşyeri Bina ve Eklentilerinde Alınacak Sağlık ve Güvenlik Önlemlerine İlişkin Yönetmelik kapsamında kayıtlarının tutulması gerekmektedir.
Comtech, kanca altı bağlantı ekipmanları periyodik muayenesi ve kontrolü konusunda İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği’nde belirtilen ilgili standartlar kapsamında A Tipi muayene kuruluşudur. Birbirinden farklı sektörlerde, yıllara yayılan tecrübesi ve tamamı mühendislerden oluşan uzman kadrosu ile kanca altı bağlantı ekipmanları periyodik muayenesi ve kontrolü gerçekleştirmekte ve raporlamaktadır.