JENERATÖR PERİYODİK KONTROLLERİ
Jeneratör elektrik enerjisi üreten mekanik bir sistem olarak karşımıza çıkmaktadır. Benzin ve mazot ile çalışan motor veya alternatör, zaman içerisinde ürettiği elektrik enerjisi ile birlikte insanların ihtiyacını karşılamaktadır. Özellikle seri üretim yapan iş yerlerinde, sürekli elektrik kesintisi yaşanan lokasyonlarda bulunan iş yerlerinde kesintisiz güç kaynağına ihtiyaç bulunmaktadır. Süreklilik arz eden fabrika sahalarında , yangın tesisatı zorunlu olan işletmelerde jeneratör bulundurmaları ve yıllık periyodik kontrollerinin yaptırılması zorunludur.
Jeneratör nasıl çalışır ?
Dinamo bobini, elektromanyetik destek ile birlikte indüksiyon çizgilerine paralel olmayan dik hareketle birlikte bir çalışma performansı ortaya koymaktadır. Sürtünme ile üretilmiş olan kuvvet, zaman içerisinde temiz ve kesintisiz bir elektrik kaynağına dönüşmektedir.
Jeneratör Periyodik Kontrolleri Hangi sıklıkla yapılmalıdır ?
Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği Madde-2’de Yönetmeliğin uygulanması ile ilgili hükümler gereğince, Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliğindeki şartların; yeni kurulacak tesislerde uygulanması gerektiği ve kurulu mevcut tesislerde ise, açık ve belli olarak ölüm yaralanma ve yangına neden olabilecek durumlarda uygulanması zorunluluğu bulunmaktadır.
Ayrıca; İşyeri Bina ve Eklentilerinde Alınacak Sağlık ve Güvenlik Önlemlerine İlişkin Yönetmelik Ek-1 Madde-5’te yer alan Elektrik Tesisatı ile ilgili hükümler gereğince;
“Elektrik tesisatının projelendirilmesi, kurulması, malzemesinin ve koruyucu cihazlarının seçimi kullanılacak gerilime ve ortam şartlarına uygun olarak yapılır ve bakımı, onarımı, kontrolü ve işletilmesi sağlanır. Bu kapsamda yapılacak testlerde TS HD 60364-4-43 standardı göz önünde bulundurulur ve gerekli kayıtlar tutulur.” Yukarıdaki Yönetmelik mevzuatlarına göre işverenlerin elektrik test ve kontrollerini belirli periyotlarda (1 yıl) kontrol ettirmeleri ve kontrol raporlarının muhafaza edilmesi önem arz etmektedir.
21/8/2001 tarihli ve 24500 sayılı Resmî Gazete’de Yayınlanan Elektrik Tesislerinde Topraklamalar Yönetmeliği, 30/11/2000 tarihli ve 24246 sayılı Resmî Gazete‘de yayımlanan Elektrik Kuvvetli Akım Tesisleri Yönetmeliği ve 4/11/1984 tarihli ve 18565 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği ile TS EN 60079 standardında belirtilen hususlara göre yapılır.
Jeneratörlerin yapısı nasıldır?
Yapısı: Uygulamada, kalıcı manyetik alanlar yalnızca ufak jeneratörlerde kullanılır. indüksiyon jeneratörleri hariç, büyük jeneratörler DC alan sargılarıyla teçhiz edilmiştir. Alan sargıları fazlası DC jeneratörlerinin statorüne, AC jeneratörlerinde alan sargıları normal olarak rotoruna sarılmıştır. Alan sargıları yalnızca alçak voltaj ve güce dinamodan elektrik cereyanı nakleden iki tele gereksinim gösterir. Bunlar dönme kuvvetlerine karşı rahatlıkla izole (tecrit) edilirler.
Jeneratör Periyodik Kontrollerini Yapmaya Kimler Yetkilidir ?
Comtech Jeneratör Periyodik Kontroleri için, Elektrik tesisatı, topraklama tesisatı, paratoner tesisatı ile akümülatör ve transformatör ,jeneratör ve benzeri elektrik ile ilgili tesisatın periyodik kontrolleri elektrik mühendislerinden oluşan kadrosu ile yıllık periyodik kontrollerini performans testlerini ve raporlanması hizmetinde sizlerin yanınızdadır.
Jeneratörlerin kullanım amaçlarının , arızalı veya kullanılamaz durumda bulunan ekipmanların kontrolleri ile olası riskleri ortadan kaldırmanızda ve çalışma ortamının güvenli hale gelmesi için uzman ve titizlikle sizlere hizmet vermekteyiz.