YANGIN TÜPLERİ PERİYODİK KONTROL SÜRELERİ
Yangın söndürme cihazı, içerdiği malzemelerin yardımıyla ısı ve oksijen arasındaki bağlantıyı kesmeye yarayan basınçlı bir cihazdır. Çok farklı ebat ve özelliklerde üretilebilen bu cihazlar, özellikle yangınların oluşma aşamasında söndürülmesinde büyük önem taşırlar.
İŞ EKİPMANLARININ KULLANIMINDA SAĞLIK VE GÜVENLİK ŞARTLARI YÖNETMELİĞİ 2.3.4 e göre “
Yangın Söndürme cihazı TS ISO 11602-2 standardında belirtilen sürelerde dolumu bakımı ve kullanılması gerekmektedir.”
TS ISO 11602-2 standardında belirtilen kriterlere uygun olarak yapılır.
Ayrıca;
Binaların Yangından Korunmasına Dair Yönetmeli Madde 99/7 ye göre
“Yangın söndürücülerin periyodik kontrolü ve bakımı TS 11748 standardına göre yapılır. Söndürücülerin bakımını yapan üreticinin veya servis firmalarının Sanayi ve Ticaret Bakanlığının dolum ve servis yeterlilik belgesine sahip olması gerekir. Servis veren firmalar, istenildiğinde müşterilerine belgelerini göstermek zorundadır. Söndürme tüplerinin altı ayda bir kontrol edilmesi, yıllık genel bakımlarının yapılması, standartlara uygun toz kullanılması ve dört yıl sonunda tozunun değiştirilmesi şarttır.”
Yangın Söndürme Cihazları Sayısı ve Konumu Ne olmalıdır ?
İş Ekipmanları Kullanımında Sağlık Ve Güvenlik Yönetmeliği Madde 3.1.6 c fıkrasına göre Çalışanları etkileyebilecek yangın çıkma tehlikesi olan iş ekipmanının kendisinin veya yedekte taşıdığı ekipmanın kullanıldığı yerin hemen yakınında yangın söndürme cihazları bulunmuyorsa, bu ekipmanlarda yeterli yangın söndürme cihazları bulunur.
Yangın Tüpleri dolum süreleri
Kuru kimyevi tozlu yangın söndürme tüpleri yıllık iki kez altı aylık periyotlar halinde kontrol edilmeli, basınç değeri ölçülmelidir. En sağlıklısı iki yılda bir de tamamen boşaltılıp doldurulmasıdır.
Yangın Söndürme Cihazları Çeşitleri ve Kullanım Yerleri Nelerdir?
- Yangının ilk safhalarında verimli bir müdahalenin yerine getirilebilmesi için o bölümde çıkması
- muhtemel yangın tipine uygun söndürücü seçilmesi gerekmektedir. Bu bakımdan öncelikle yangın
- sınıflarının belirlenmesi gerekmektedir. Beş adet yangın tipi mevcuttur. Bunlar;
- A sınıfı yangınlar: Kâğıt, ahşap, kumaş, kâğıt gibi katı madde yangınları.
- B sınıfı yangınlar: Akaryakıt, solvent, tiner gibi yanıcı ve parlayıcı sıvı yangınları
- C sınıfı yangınlar: Metan propan, LPG gibi yanıcı ve parlayıcı gaz yangınları
- D sınıfı yangınlar: Magnezyum, sodyum, alüminyum gibi metal yangınları
- E sınıfı yangınlar: Elektrik yangınları
Bu tip yangınların söndürme maddesi olarak su, köpük, ABC toz, BC toz, D tozlu CO2, Halon gazı gibi maddeler kullanılmaktadır.
- Kuru Kimyevi Tozlu Yangın Söndürücüler ve Periyodik Kontrolleri Nasıl Yapılır ? :
A, B, ve C sınıfı yangınlarda etkilidir. Elektrik yangınlarını da söndürebilmekte olan ve fiyat / performans grafiği yüksek olduğu için en çok tercih edilen yangın söndürücülerdir.
- Karbondioksitli (CO2) Yangın Söndürücüler ve Periyodik Kontrolleri Nasıl Yapılır ? :
B ve C sınıfı yangınlarda etkilidir. Zehirli bir gaz olmayan, sadece ortam içinde çok yüksek oranda yoğunluğa ulaştığında boğucu olan CO2'li yangın söndürücüler, yalıtkan özelliklerinden dolayı elektrik yangınlarında en çok kullanılan yangın söndürücülerden biridir. Kullanım sonrası herhangi bir atık / tortu bırakmaması, bu yangın söndürücüleri mutfak, laboratuvar, vb. gibi yerlerde tercih edilmesine sebep olmaktadır. A sınıfı yangınlarda etkili olmadığı bilinmelidir.
- Köpüklü Yangın Söndürücüler ve Periyodik Kontrolleri Nasıl Yapılır ?:
A, B ve C sınıfı yangınlarda etkilidir. Kullanıldığında köpük, yanan maddenin üzerini kaplayarak oksijenin keser ve yangını söndürür. Bu özelliğinden dolayı özellikle benzin / mazot yangınlarında çok etkilidir ve akaryakıt terminalleri ve dolum istasyonlarında veya tiner / boya depolarında tercih edilen yangın söndürücüdür. Su bazlı olduğu için elektrik yangınlarında
kesinlikle kullanılmamalıdır! Ülkemizde çıkan yangınların önemli bir kısmının elektrik pano ve trafolarından kaynaklandığı göz önüne alındığında ortamda sadece bu söndürücünün bulunması oldukça tehlikelidir. Bu söndürücüler, köpüklü olduğuna dair kolayca görülebilecek şekilde etiketlendirilmelidir.
- Halokarbonlu (HCFC) Yangın Söndürücüler ve Periyodik Kontrolleri Nasıl Yapılır ?:
B ve C sınıfı yangınlarda etkilidir. Uçucu gaz olması, yalıtkan olması ve karbondioksitli söndürücülerden daha uzak menzile sahip olması, bu yangın söndürücülerin özellikle elektronik aksamın bulunduğu yerlerde ve bilgi işlem / otomasyon odalarında tercih edilmesine sebep olmaktadır. Su yangındaki ısıyı ortadan kaldırarak soğutma şeklindeki söndürme yöntemidir. A tipi yangınlarda kullanılması gerekmektedir.
- İlk kontrol edilecek bölüm basınç ibresidir. Yangın söndürme cihazında basınç durumunu gösteren ibresi bulunmaktadır. Basınç ibresi yeşil rengin üzerinde ise Cihaz herhangi bir yangın durumunda kullanılabilir durumdadır. Basınç ibresi sağ taraftaki kırmızıya geçmişse, (içindeki yangın söndürme tozunu atabilecek basınç olmadığından) yangını söndürmeyecektir. Anlaşmalı firma hemen aranmalı ve bakıma gönderilmelidir.
- İkinci kontrol edilmesi gereken bölüm (yukarıda resimde görüldüğü üzere) görülen mühürlü güvenlik piminin açılmamış olmasıdır. Açık olan pimler zamanla basınç kaçağı yaratacağından bir müddet sonra ihtiyaç duyulduğunda yangını söndürülemeyecektir. Açık olan pimler görüldüğünde anlaşmalı firma ile irtibata geçerek yangın söndürme cihazının bakımı yapılmalıdır.
- Üçüncü kontrol edilecek bölüm anlaşmalı firma tarafından yangın söndürme cihazının alt tarafı veya yan tarafına yapıştırılan kontrol etiketidir. Etiketin üzerinde dolum tarihi ve son kullanma tarihi belirtilmektedir. İlk dolum tarihi ile bitim tarihi arasında yapılan kontrol bandrolü yine burada bulunur. Tarihi biten yangın söndürme cihazlarının yeniden dolumu yaptırılmalıdır.
Yangın Tüplerinin Periyodik Kontrolleri
Comtech Periyodik Kontrol, uzman mühendis kadrosu ile gerçekleştirdiği yangın tüpü kontrolleri sonucu tespit ettiği eksiklikleri ve tehlikeleri rapor haline getirerek tehlikeyi önceden fark edilmesi ve önlem alınarak riski en aza indirme konusunda sizlere destek olmaktadır.