Endüstriyel Kapı Periyodik Kontrolü
Seksiyonel Kapı Periyodik Kontrolü
-
- Genel bu standart, aşağıda belirtilenlere uygun olan, yangın ve/veya duman bölmelerinde ve/veya kaçış yollarında kullanılması amaçlanan tüm yangın dirençli ve/veya duman kontrol ürünlerine uygulanabilen, malzemeden bağımsız güvenlik ve performans gerekliliklerini tanımlar:
- kişilerin erişebileceği yerlerde kurulumu amaçlanmış ve ana kullanım amacı kişilerin refakatinde ilerleyen veya kişilerce sürülen malların ve araçların güvenli geçişi olan endüstriyel, ticari ve/veya garaj kapı takımları, sarmal kepenkler veya çalıştırılabilir kumaş perdeler veya genel olarak araçların veya malların erişiminden çok kişilerin erişimi için sağlanmış perakende marketlerde kullanılan sarmal kepenkler veya çalıştırılabilir kumaş perdeler veya temel kullanım amacı kişilere güvenli erişim sağlamak olan, kişilerin erişimine açık olan bölgelerde kurulması amaçlanan, menteşeli veya sürgülü, yaya geçişine uygun kapı takımları ve/veya açılabilen pencereler ve/veya bakım kapakları ve manuel olarak veya elektrikle çalıştıran ve: normal işletme modu olarak açılan ve kendiliğinden kapanan veya normalde açık duran fakat yangın veya duman esnasında kendiliğinden kapanan veya normalde kapalı konumda kilitli kalan (ör. servis erişimi/bakım kapı takımları) ve tamamlanmış olarak: yapı donanımına sahip, yan panele/panellere, göbekli panele/panellere ve/veya vasistaslı panele/panellere (camlı veya camsız) sahip olan veya olmayan ve tek bir açıklığa dâhil olacak şekilde tek bir çevre çerçevesi içinde olan, kapı kanadında veya kanatlarında görüş camına sahip olan veya olmayan, mühürlü veya mühürsüz (ör. duman kontrolü, yangın direnci, hava akımı, akustik veya hava karakteristikleri için). EN 13241 1, EN 14351 1, EN 14351 2 veya EN 16361’de içerilen ürün karakteristikleri, yangın direnci ve/veya duman kontrol ürününün yangın direnci ve/veya duman kontrolü karakteristiklerinden ödün vermeyecektir. NOT 1 EN 14351-1, EN 14351-2, EN 13241-1 veya EN 16361’de verilmiş gereklilikler, bu standardın kapsadığı ürünler için uygun olabilir. Bu standart ayrıca, ilgili ürünlerin performanslarını etkilemeyen ürün değişiklikleri hakkında göstergeler sağlar. NOT 2 Yangına direnç ve/veya duman kontrol kapı takımlarının çeşitlemeleri (uygulamaların doğrudan ve genişletilmiş alanına ilişkin) için gereklilikler ve kurallar EN 15269 serilerinde ve EN 1634-1 ve EN 1634-3’te verilmiştir, ör. EN 16035’te desteklenmiştir.
- Kapsam dışı hususlar bu standart, aşağıda belirtilenleri kapsamaz:
Bir kapı takımının ve/veya açılabilir pencerenin bütünleyici parçası olmayan sabit pencereler, kayan yan paneller ve/veya üst paneller, sorumluluk alacak bir tüzel kişi veya tek bir tanımlanmış imalatçısı bulunmayan, değişik kaynaklar dan gelen bileşenlerle üretilmiş kapı takımları, elektromanyetik bozulmaların EN 61000 6 3’te belirtilen aralıkların dışında olduğu ortamlarda işletme, kapı takımlarına eklenmiş telsizle çalışan aygıtlar ve/veya açılabilen pencereler; bu tür ögeler eklendiğinde, ek olarak uygun ETSI standartları uygulanmalıdır.
Seksiyonel Kapı Nedir? Özellikleri Nelerdir?
Cephe paneline bire bir benzeyen özel profil ve ebatlarda dizayn edilen panelleri ile sızdırmazlık ve yalıtım özelliği son derece güçlüdür. Yay dengeleme sistemli mekanik tasarımı ile manuel konumda elle kolayca kaldırılabilmektedir.
Motor otomasyon sistemleri ile hareket ettirilebilen seksiyonel kapılar, özel tasarımlı manuel caraskal sistemleri ile de kolayca açılıp katılabilirler.
Kapının dört bir tarafı esnek kauçuk fitil sistemi ile donatılmıştır ve bu sayede maksimum sızdırmazlık sunarlar.
Otomasyon sistemi ile hareket etmekte olan kapılarda, kapı kapanırken altında her hangibir ilişken kalması durumunda, kapının zarar görmesini engelleyen pnomatik kenar emniyet sistemi mevcuttur. Bu emniyet sistemi 5 m bar basınç hassasiyetinde ve alt fitilin esnemesi sonucu içindeki havada oluşan basınç değişikliğini algılamaktadır.
Dayanıklı ürünlerdir, hırsızlık vb. tehlikelere karşı koruyucu özellikleri vardır. Seksiyonel kapılar halat kopma ve yay kırılma emniyet sistemine de sahiptirler. Bu donanım kapıda maksimum kullanım güvenliği sağlamaktadır.
Seksiyonel panelleri parmak sıkışmasını önleyen gövde yapısına sahiptir.
Seksiyonel kapılar genel olarak 3 tür yataklama sistemine sahiptirler. Kapının uygulanabilmesi için standart yataklama da minimum 50 cm lik bir kiriş alanına ihtiyaç duyulmaktadır. Asmolen bina ya da kirişsiz mahallerde yapay kiriş oluşturularak kapı yataklama alanı temin edilmektedir. Standart yataklama dışında yüksek yataklama ve giyotin çalışma seksiyonel kapılar için uygulanan yataklama çeşitleridir. Bir kapının giyotin yataklama çalışabilmesi için kapı net geçiş yüksekliğinin üstünde minimum kapı yüksekliği + 50 cm yay alanına ihtiyaç duyulmaktadır.
Motor otomasyonlu sistemlerde kapı açılma ve kapanma hızı sabit olup, 25cm/saniyedir. Bunun dışında yüksek yataklama ve giyotin yataklama için ekstra hızlandırılmış kontrol üniteleri ile 60 cm/saniye hızlarla açılma mümkündür. Kapanma hızı 25 cm / saniye ile sınırlıdır.
Düzenli bakım gören bir seksiyonel kapının ortalama ekonomik ömrü 12 yıldır. Kapının çalışma sıklığı ile bağlantılı olarak bu süre zarfında değişimi yapılacak tek parçası yaylarıdır. Standart olarak 25000 tur ömrü ile piyasaya sunulan seksiyonel kapı yayları yoğun kullanılmayan pek çok işletme için 5 yıldan önce servis dışı kalmayacaktır.
Seksiyonel Kapı Teknik Özellikleri
Firmaların kapı tercih ederken işyerlerine, depolarına ve nakliye tesislerine en uygun seksiyonel kapı teknik özelliklerini seçmektedir. Piyasada seksiyonel kapılarda en fazla aranan ve firmamızın en çok dikkat ettiği teknik özellikler;
- Kapı paneli
- Panel kalınlığı
- Panel ağırlığı
- Kapı motoru
- Dolgu malzemesi (Poliüretan köpük)
- Paneller arası sızdırmazlık
- Panel ve zemin arası sızdırmazlık
- Panel ve duvar arası sızdırmazlık
- Panel tipi
- Rüzgara dayanıklılık
- Ray takımı
- Yay açma kapama sayısı
- Kapı deseni ve şekli
- Emniyet sistemleri (Parmak sıkışması, yay kırılması ve halat kopması emniyetleri)
Seksiyonel Kapı Bakımı
Yüksek yay baskısı ile dengelenen seksiyonel kapıların bakımı son derece önemlidir. Büyük avantaj sağlayan bu kapılar periyodik bakımlarıyla çok uzun süre kullanılmaktadır. Periyodik bakımını yapan teknik personel, yayların aynı kalitede çalışıp çalışmadığına, güvenlik özelliklerinde bir zafiyet bulunup bulunmadığına bakıp, gerekli bölgeleri yağlama çalışmalarını tamamlayıp teslim etmektedirler.
Bakım haricindeki arıza ve problemlerde hızlı müdahale ederek, seksiyonel kapıların bulunduğu bölgelerdeki enerji kaybını minimum düzeyde tutma amaçlanır.
Seksiyonel Kapı Çeşitleri
Seksiyonel özellikte üretilen kapıların birçok çeşidi bulunmaktadır. Bunlar arasına Full View Seksiyonel Kapılar, Hidrolik Motorlu Seksiyonel Kapılar ve Panelli Seksiyonel Kapılar yer almaktadır. Bu kapıların özelliklerini kısaca açıklayalım.
-
Full View Seksiyonel Kapılar: Bu kapılar, diğer seksiyonel kapılara göre farklılık gösterirler. Çünkü bu kapılar şeffaf bir yapıya sahiptir. Akrilik malzemeden imal edilen Full View kapılar, özellikle dışarıdan içerisinin görünmesinin gerektiği otomobil galerilerinde kullanılmaktadır. Bu kapılar sadece oto galerilerinde değil, ışık giriş ve çıkışının önemli olduğu her türlü mekân için kullanılabilirler.
Hidrolik Motorlu Seksiyonel Kapılar: Bu seksiyonel kapılar, “Fidelity” sistemine sahiptir. Yine 500 bin hareket garantisi ile kullanıma sunulan kapıların ömrü, günlük kullanım sayısına bağlıdır. Yine günlük olarak yoğun bir şekilde kullanılan kapıların ömrü hızlı bir şekilde tükenmektedir.
-
Panelli Seksiyonel Kapılar: Hem işlevleri hem de tasarımları bakımında eşsiz olan bu kapılar, oldukça emniyetlidir. Bulundukları mekâna yalıtım konusunda katkı sağlayan panelli kapılarda panellerin daha uzun olması nedeniyle bağlantı daha azdır. Bu da kapıların çok daha güçlü ve dayanıklı olmalarını sağlamaktadır.
Panelli seksiyonel kapılar, farklı malzemelerden imal edilebilmektedir. Çelik, paslanmaz çelik ve alüminyum gibi malzemelerden üretilebilen kapılar, daha pek çok avantaj sunarlar. Bunlar arasında korozyon ve yoğuşma gibi problemleri ortadan kaldırmaları yer almaktadır. Manuel ya da otomatik olarak açılabilen panelli kapılar, aynı zamanda sessiz çalışmaları nedeniyle de tercih edilirler. Ayrıca kapıların kullanımı sırasında halat kopması gibi durumlar ile karşılaşılma riskine karşı koruma diski de bulunmaktadır.
Teknik Bilgiler
Endüstriyel Seksiyonel Kapılarımız yatay ve dikey çalışma özellikleriyle, uzun ar-ge çalışmalarıyla; kullanım ömrü, sağlamlık ve kalitesiyle Avrupa’nın en iyi seksiyonel kapı üreticilerinin üretimidir. Avrupa’dan ithal edilmiş ürünlerimizin panelleri İtalya ve Almanya menşeilidir. Motor seçenekleri mevcut olup; yine İtalyan ve Alman motorları kullanılmaktadır. Seksiyonel Kapılar, tavan ve duvar özelliklerine göre kullanılacağı yere özel tasarlanabilir. Emniyetli, uzun ömürlü, ısı ve ses izolasyonu sağlayan, kaliteli ve Avrupa’dan ithal seksiyonel endüstriyel kapılardır.
Seksiyonel Endüstriyel Kapılar, fabrika, depo, lojistik depo, antrepo, mal giriş - çıkış, yükleme - boşaltma alanlarında iş verimliliği ve zaman tasarrufu sağlamak amacıyla kullanılan uzun ömürlü ve dayanıklı kapılardır.
Seksiyonel kapının gövdesini oluşturan 40 mm’lik sandviç paneller, galvanizli çelik sac arasına uygulanan yoğun izolasyon katkılı poliüretan sayesinde kullanıldığı alanlarda ısı ve ses yalıtımı sağlar.