Özel Öğrenci Barınma Hizmetleri Yurt Tesisatı Güvenlik Kontrolü
Özel öğrenci Barınma Hizmetleri Yurt Güvenlik Kontrolü
Bakanlar Kurulu’nun 20.02.2017 tarihinde 2017/10090 sayılı kararı ile yürülüğe giren Özel Öğrenci Barınma Hizmetleri Yönetmeliği’nin 9 maddesinin 5. Bendine göre;
· Elektrik Tesisatı Güvenliği Kontrolü Raporlanması,
· Yangın Güvenliği Kontrolü Raporlanması,
· Isınma Sistemi Güvenliği Kontrolü Raporlanması,
· Su Tesisat (Sıhhi Tesisat) Güvenliği Kontrolü Raporlanması,
Gaz Tesisatı Güvenliği Güvenliği Kontrolü Raporlanması
Kurum binaları, her yıl öğretim yılı başlamadan hususlarında itfaiye, üniversitelerin ilgili bölümleri, mühendis odaları veya diğer ilgili kurum veya kuruluşlara kurum yönetimince kontrol ettirilir. Kontrolleri yapan kurum veya kuruluşlarca düzenlenen raporun bir örneği kurum tarafından bağlı olduğu il veya ilçe milli eğitim müdürlüğüne gönderilir, bir örneği de denetlemeye yetkili olanlara sunulmak üzere kurumda muhafaza edilir
Özel öğrenci barınma Hizmetleri Yönetmeliğinde Değişiklik YAPILMASINA Dair Yönetmelik
4 Temmuz 2020 öncesi Öğrenci Barınma Hizmetleri yönetmeliğinin kontrol ve denetlenmesi Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinden Gençlik ve Spor Bakanlığı’na devrine ilişkin İlgili Değişiklik;
5 Temmuz 2019 / 30822 Sayılı resmi gazete ile yayınlanan ve yürürlüğe giren Kanun Numarası 7180 Kanun Hükmünde Kararname ile , Madde 20 inci maddesiyle ilgili bakanlık olarak Gençlik ve Spor Bakanlığı şeklkinde değişmiştir. 1. Maddesine göre Özel Öğrenci Barınma Hizmetleri Yönetmeliği’nin kontrol denetlenmesini gençlik ve spor il müdürlüklerine şeklinde değiştirilmiştir.
"Özel Öğrenci Barınma Hizmetleri Yönetmeliği" 6 Mayıs 2017 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak, yürürlüğe girdi. Yönetmelikle öğrencilere barınma hizmeti verilen özel binalarda, yangın alarm sistemi bulunması zorunlu hale getirildi, kontenjanı 100'den fazla öğrenciye hizmet veren yurtlarda ise otomatik söndürme sistemi bulundurulacak.
Yurt binaları, her yıl can güvenliğine ilişkin teknik konularda meslek odalarının veya diğer uzman kuruluşlarının denetiminden geçirilecek. Eksiklerini gidermeyen kurumların ruhsatları geçici kapatma süresi so- nunda iptal edilecek. Mevcut yurt binalarının ruhsatları ise 1 Ağustos 2019 tarihine kadar yönetmelik hü- kümlerine uyumlu hale getirilmezse, iptal edilecek.
Karaman ve Adana Aladağ'da cemaat yurtlarında yaşanan yangın facialarının ardından "Özel Öğrenci Barınma Hizmetleri Yönetmeliği" ya- yımlandı. Gerekli önlemlerin alınması için mevcut yurtlara 2 yılı aşkın süre verilmesi, 10 kişilik kapasitelerde bile özel "barınma" kurumu kurulabilmesi- ne olanak sağlaması nedeniyle eleşti- rilen yönetmelikle, idari denetim yet- kisi ise il milli eğitim müdürlüklerine bırakılıyor.
Yönetmeliğin ilk maddesinde, "ortaokul, imam-hatip ortaokulu ve ortaöğretim kurumları ile yükseköğretime devam eden öğrencilere barınma hiz- metlerini sunmak amacıyla açılan ve işletilen öğrenci yurdu, öğrenci pan- siyonu, öğrenci apartları ve öğrenci stüdyo daireleri" ibarelerine yer ve- rilerek, özel öğrenci barınma hizmeti veren kurumlara ilişkin tanımlara yer verildi. Söz konusu barınma hizmet- lerini yürütecek kurumlara ilişkin izin ve ruhsatlar, yönetmelik kapsamında gerçek ve tüzel kişilere Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından verilecek. Gerekli şartları taşıyan kurumlar İl Milli Eğitim Müdürlükleri tarafından oluşturan 2 kişilik komisyonun dene- timinden sonra ruhsat alabilecek.
Yangın Yönetmeliği Uygulanacak
Yönetmeliğe göre; söz konusu bi- naların iç ve dış duvarları ile tavan döşemelerinde ahşap ve yanma özelliği yüksek malzemelerden yapılmış giydirmeler kullanılamayacak, yangın merdivenleri ve kaçış yolları üzerindeki kapılar yangına karşı dayanıklı malzemeden yapılacak. Acil çıkış kapıları dışarıdan açılamayacağı gibi içerden de kilitlemeyecek veya yangın ikaz sis- temi tarafından otomatik olarak açı- lacak. Binalarda yangın ikazı amacıyla duman ve ısıya duyarlı, gaz kaçaklarını algılayan sensörleri olan yangın alarm sistemi zorunlu olacak, kurum konten- janının 100 kişiden fazla olması duru- munda ise otomatik yangın söndürme sistemi bulundurulması gerekecek. Öğrencilere barınma hizmeti verecek özel kurumlarda, yönetmelik ile belir- tilmeyen teknik konular için Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmeliği'nin hükümleri uygulanacak. Yangın güvenliğine ilişkin önlemler kullanıma sunulacak olan e-Yurt yazılımındaki kontrol listesine kurum yönetimi tarafından işlenerek, takip edilmesi sağlanacak.
Yurtlara Periyodik Denetim
Yönetmelikte: "Kurum binaları, her yıl öğretim yılı başlamadan önce yan- gın güvenliği, elektrik tesisat güvenliği, ısınma sistemi güvenliği, su ve gaz tesisatı güvenliği hususlarında itfaiye, üniversitelerin ilgili bölümleri, mü- hendis odaları veya diğer ilgili kurumlara teslim edilecektir.
Comtech Periyodik Kontrol, Uzman Mühendis Kadrosu İle Gerçekleştirdiği Özel Öğrenci Barınma Hizmetleri Yurt Güvenlik Kontrolleri Sonucu Tespit Ettiği Eksiklikleri Ve Tehlikeleri Rapor Haline Getirerek Tehlikeyi Önceden Fark Edilmesi Ve Önlem Alınarak Riski En Aza İndirme Konusunda Sizlere Destek Olmaktadır.
Teknik Eksiklik Ruhsat İptali Gerekçesi
Can güvenliğine ilişkin alınan teknik raporda eksiklikler bulunması halinde ise gerçekleştirilecek işlemlereyönetmelikte şöyle yer verildi: "Kurum binalarında ilgili kurumve kuruluşlarca yapılan yangın, elektrik, su ve gaz tesisatlarının kontrolleri sonucu düzenlenen raporlarda tespit edilen eksikliklerin giderilmesi için valilikçe kuruma gerekli ikaz yapılarak süre verilir. Eksikliklerin, öğrencilerin barınması esnasında can ve mal güvenliğini tehlikeye düşürmesi durumunda valilikçe gerekli tedbirler alınarak eksiklikler giderilinceye kadar kurumun barınma hizmeti vermesi geçici olarak durdurulur."
Binalarını yönetmelik hükümlerine uygun hale getirmediği yapılan inceleme ve denetimlerle tespit edilen kurumların, kurum açma izni, işyeri açma ve çalışma ruhsatları bu tarih itibariyle iptal edilecek.
Önlemek Ödemekten Daha Ucuzdur.