Kule Vinç Periyodik Kontrolü, Muayenesi, Raporlanması
Kule Vinç Nedir?
Kullanım alanı inşaat mühendislerine, tasarımı makine mühendislerine ait olan kule vinçler inşaat sektöründe çok önemli bir yere sahiptir. Kule vinçler basit bir sisteme da sahip olsa yıllarca süren projelerde önemli hale gelmiş, taşıyıcı işçilerin kaldırma işlemlerini daha az maliyetle ve güvenli bir şekilde yapmayı başarmıştır.
Kolayca temin edilen kule vinçler parçalar halinde şantiye alanına getirilip tek tek birleştirilerek çalışır hale getirilmektedir. Çok sayıda binanın yapıldığı tek bir bölgede bir kule vinç bile yeterli olmakta, aşılması zor yolların ve ağır yüklerin taşınmasında büyük fayda sağlamaktadır.
Kule vinçler radyo istasyonuna benzeyen büyük bir direği ve bom adı verilen raylı sistemi olan yükü kaldıran yatay bir sistemden meydana gelmektedir. Bom yatay olarak kule vinç gövdesine yerleştirilirken bomun kuyruk kısmına beton ağırlıklar koyularak uzun kısım için denge oluşturulmaktadır. Bom üzerindeki yük alımı kapasitesi gövdeden uzaklaştıkça azalmaktadır. Kule vincin en uzak uçtaki kaldıracağı yük 1 tonu kesinlikle geçemez. Kule vinçler aşırı rüzgârlı havalarda kullanılmamalıdır. Şaryo yardımıyla bom üzerinde ileri geri hareket eden sistem, ağır parçaları gövdeye yakın yerlerde, daha hafif parçaları gövdeye uzak yerlerde kaldırmaktadır.
Kule Vinçlerin Periyodik Kontrol Süresi?
Kule Vinçler , ağır yüklerin kaldırılması için kullanılan ekipmanlar olarak sıkıştırılan sıvı yüzeyinin üzeri uygulanan basıncı esas alarak çalışmaktadır. Yılda en az “1” kez periyodik kontrolü yapılmalıdır.
Kule Vinç Periyodik Kontrolü ile İlgili Periyodik Kontrol Yönetmeliği?
6331 Sayılı İş Ekipmanları Sağlık ve Güvenlik Yönetmeliğince Kontrolü Zorunlu ekipmanlardır.
Comtech, 6331 Sayılı İş Ekipmanları Sağlık ve Güvenlik Yönetmeliğince yetkin kadrosu ile periyodik kontrolleri tamamlayıp raporlamaktadır.
Kule Vinç Periyodik Kontrolü Neden Önemlidir?
Sektörde kullanım alanına göre değişiklik göstermekle beraber kaldırma itme makineleri ve basınçlı kaplar zaman içerisinde deformasyona uğrayarak, işlevselliğini büyük ölçüde kaybetmektedir. Bu süreç ilerleyen zamanlarda makinelerin ömründe önemli derecede kayıplar yaşatır. Sürekli bir bakım ve onarım aşamalarından geçen cihazlarda periyodik kontrol aşamaları düzenli olarak yapıldığı takdirde herhangi bir çalışma problemi yaşanmayacaktır. Periyodik kontroller esas olarak kontrolü yapılacak olan cihazın beklenmedik bir anda hata vermemesi ve iş gücü kaybına yol açmaması için gerçekleştirilir. Kontrollerin yapılmaması ile, zaman, para ve emek kaybı yaşanması ortaya çıkabilecek olumsuz sonuçlar arasındadır.
Kule Vinç Periyodik Kontrolünü Kimler Yapabilir?
Comtech, gerekli işlemlerin gerçekleştirilmesi esnasında belirli kriterler incelenir ve kayıt altına alınır. Makinelerin kalınlık, uzunluk, derinlik, iç ve dış çap ölçümleri hesaplanarak çeşitli cihazlarla birlikte yeterli düzeyde çalışıp çalışmadığı kontrol edilir. Periyodik kontrol aşamalarına başlamadan önce elde edilen verilerle kontrolü gerçekleştikten sonra ortaya çıkan sonuçlar karşılaştırılır. Bir rapor halinde değerlenir ve kontrolün gerçekleşmesini isteyen kişiye sunulur.
Kule Vinç Kullanım Alanları
Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde kule vinç kullanımı günümüzde çok yüksek oranlara ulaşmıştır. Kule vinçler şantiyelerdeki günlük işlerimizi kolaylaştıran ve hızlandıran en önemli makinelerdir.
- Bina, konut, fabrika, avm, otel inşaatı,
- Baraj inşaatı,
- Köprü inşaatı,
- Stad inşaatı,
- Hava alanı inşaatı
- Tünel inşaatı
Kule vinçler proje uygunluğuna göre tüm alt yapı ve üst yapı projelerinde kullanmak mümkündür. Projelerde kule vinç kullanımı yapılacak işin, ağır yüklerin daha hızlı bitirmeye yardımcı olmakla birlikte aynı zamanda sizlere karda sağlamış olur.
Kule vinci kullanacak kişinin operatörlük belgesi olması gerekmektedir. (Kule vinç sadece kule vinç operatörü kullanmalıdır.)
Kule vinçler kullanım alanlarına göre farkılık gösterir.
Kule Vinç Çeşitleri Nelerdir?
Kule vinçler çeşit bakımından ikiye ayrılır.
- Üstten dönüşlü kule vinç çeşitleri. Üstten dönüşlü kule vinçler üçe ayrılmaktadır.
Gergili kule vinçler, gergisiz kule vinçler ve yelken bomludur. (kuyruklu ve kuyruksuz) olarak da adlandırılmaktadır. - Tam otomatik kule vinçler (kendi kendini kuran kule vinç) olarak da bilinmektedir.
Kule Vinci Oluşturan Ekipmanlar
- Sabit ayak,
- Şase taşları,
- Mastlar,
- Bom,
- Arka kuyruk,
- Kuyruk taşları,
- Hidrolik teleskop ünitesi,
· Rayda yürüme ekipmanları.
Kule Vincin Hareketleri
Kule Vincin Hareketleri
3.Kule Vinç Parçaları Nelerdir?
Kule Vincin Parçaları
- Kol (Bom) -2) Kol bağlantısı (Gergi Demiri)-3) Karşı kol (Kuyruk)-4) Karşı kol bağlantısı (Kuyruk Gergi Demiri)-5) Gergi direği (Kule Tepesi)-6) Kabin direği -7) Döner platform-8) Çember dişli-9) Çember dişli desteği-10) Kule (Gövde) (Mast)-11) Kule destekleri -12) Ana şasi-13) Tekerlek grubu -14) Araba -15) Kaldırma halatı -16 )Kanca bloğu-17) Kanca-18) Karşı ağırlık (Kuyruk Denge Ağırlığı)-19) Araba yürütme mekanizması-20) Araba yürütme halatı-21) Döndürme Mekanizması (Dönüş Grubu)-22) Kaldırma vinci-23) Elektrik kumanda kabini-24) Kabin-25) Ana ağırlık-26) Temel-27) Temel bağlantısı (Ankraj)-28) Ana şasi-29) Ayak blokları-30) Dönme ekseni
4.Kule Vinç Çeşitleri
Kule vinçler; kule yapılarına, vinç kollarına ve kuruldukları zemin yapılarına göre sınıflandırılmaktadırlar.
4.1.Kule Yapılarına Göre Vinç Çeşitleri
Kule vinçlerin bazıları sabit bazıları ise dönebilen sisteme sahiptir. Sabit kule vinçte kule tepesinde dönen halka düşey mesafede dönme işlemini gerçekleştirmektedir. Dönebilen sistemlerde ise bu halka kule gövdenin altında yer alır. Ayrıca kule vinçler tek kuleli, iç ve dış kuleli ve teleskopik kuleli olmak üzerede sınıflandırılırlar.
4.2.Kollarına Göre Kule Vinç Çeşitleri
Kule vinç kolları hareket kabiliyeti olarak farklılıklar gösterir. Bazıları yatay doğrultuda hareket etmekte, bazıları ise dikey doğrultudadır. Dikey doğrultudaki vinçlere orsa vinç kolu da denilmektedir. Bazı kule vinçler ise eklemli bir yapıya sahiptir.
Sabit Vinç Kollu Kule Vinç
Orsa Vinç Kollu Kule Vinç
Eklemli Vinç Kollu Kule Vinç
4.3.Bulundukları Zemine Göre Kule Vinç Çeşitleri
Kule vinçler zemin yapılarına göre mobil ünitelere, sabit tabanlı ve raya sabitlenmiş şekilde sınıflandırılmaktadır. Sabit tabanlı kule vinçler beton malzeme içine koyulan ve daha sonra kullanılmayacak kule parçalarına sabitlenmektedirler. Zemini beton olan tekerleksiz kendine ait bir tabana ankrajlanıp sabitlenir. Sabit tabanlı vinçlerde ayrıca yükselme özelliği de vardır. Yükselen tabanlı olan kule vinçler tırmanma çerçeveleri ve takozlar yardımıyla inşaat halindeki yapıyla birleştirilip desteklenmektedir. Yükseltme aparatının diğer adı da teleskoptur.
Taban kısmına ray sistemi düzeneği kurulur ve raya sabitlenen kule vinçlerde ray yolu kullanılarak hareket ettirilir. Mobil ünitelerde ise kule vinçler palet veya kamyon üzerine monte edilir.
Kamyon Monteli Kule Vinç