Dikey Yatay Yaşam Hatları Periyodik Kontrolü
Yaşam Hattı, temelde yüksekte çalışma yapacak olan personelin paraşüt tipi emniyet kemerini düşüş durdurucu ile bağlayacağı ve çalışırken hareket edebileceği şekilde tasarlanmış bir sistemdir. Yaşam Hattı sistemleri yatay yaşam hattı ve dikey yaşam hattı olarak ikiye ayrılır.
Yatay Yaşam Hattı: Sistem tamamen SS316 kalite paslanmaz çelikten mamul ana bağlantı braketi (ABB) ve ara destek braketi (ADB) noktaları, entegre karabinalı halat kavrayıcı (Şaryo), gerdirme aparatı, şok emici ve paslanmaz çelik halattan oluşmaktadır.
Ankraj bağlantı noktaları, çatı tipine göre değişiklik göstermektedir. Çelik, beton, sandviç panel, membran ve trapez çatı tiplerine göre montaj yöntemi ve bağlantı elemanları farklıdır. Paslanmaz çelik halat gerdirme aparatı vasıtasıyla gerilerek her 10-12 metre’de bir ara destek braketi ile kılavuzlanmaktadır. Bu sayede halatın titreşimi ve yıpranması önlenerek stabil kalması sağlanır.
Çatı üzerinde hareket eden kişi paraşüt tipi emniyet kemerine karabina vasıtasıyla, çelik halat üzerinde hareketli olan halat kavrayıcıya, geri sarımlı düşüş durdurucuyla veya güvenlik halatıyla bağlamak suretiyle yatay düzlemdeki hareketini elleri serbest olarak kesintisiz ve güvenli bir biçimde sağlayabilir. Halat kavrayıcı ve halatı kılavuzlayan ara ankrajların özel dizaynı sayesinde, ara noktalarda takılmadan kesintisiz bir hareket sağlanabilir. Ana bağlantı braketi noktasına bağlanan esnek bir sistem olan şok emici, herhangi bir düşme anında kişi üzerinde oluşan ani darbe etkisini sönümleyerek olası bir bel/boyun kırılmalarını ve yaralanmaları önler.
Dikey Yaşam Hattı: Sistem tamamen SS316 kalite paslanmaz çelik malzemeden üretilmiş, üst ankraj braketi (UAB), üst şok emici (USE), teleskopik alt ankraj (TAA), alt şok emici (ASE) ve ara atkı braketinden (AAB) oluşmaktadır.
Montaj yöntemi ve bağlantı elemanları merdiven tipine göre değişiklik göstermektedir. Paslanmaz çelik halat her 10-12 metre’de bir halat destek braketi ile klavuzlanmaktadır. Bu sayede halatın titreşimi ve yıpranması önlenerek stabil kalması sağlanır.
Dik merdivende çalışacak kişi paraşüt tipi emniyet kemerini karabina vasıtasıyla, çelik halat üzerinde hareketli olan düşey emniyet kilidine (DEK) bağlamak suretiyle dikey düzlemdeki hareketini kesintisiz ve güvenli bir biçimde sağlayabilir.
Bu sistem sayesinde güvenli ve rahat bir şekilde merdiven üzerindeki çalışmasını yapabilir. Olası bir düşme tehlikesine karşı düşey emniyet kilidi devreye girerek üst ankraj braketinde bulunan şok emicinin de yardımıyla olası bir bel/boyun kırılmalarını ve yaralanmaları önler.
Yaşam Hatlarında Kullanıla Ürünlerin Özellikleri Nasıl Olmalıdır ?
-
İlgili uluslararası standartlara uygun olacaktır. Tüm malzemeler EN test sertifikalı olacaktır.
-
Malzeme üretici firmasının, Avrupa Birliği Kişisel Koruyucu Donanımlar Direktifi 89/686/EEC 11B / EN795: 2012 CEN/TS 16415:2013 Class/C CE Sistem Test Sertifikası sahibi olması ve bunu belgelemesi şarttır.
-
Üretici, ISO 9001:2008, ISO 14001:2004 ve BS OHSAS 18001:2007’yi kapsayan Entegre Yönetim Sistemi sertifikasına sahip olmalıdır.
-
Yatay yaşam hatları, EN795: 2012 CEN/TS 16415:2013 Class/C standartlarına göre akredite kurumlar tarafından sistem olarak test edilmiş ve CE type article examination certificate belgesinde belirtilmiş malzemeler olacaktır.
-
Kullanılacak tüm ankrajlar ve birleştirme malzemeleri güvenlik normlarına uygun akredite edilmiş malzemeler olacaktır.
-
Tüm ankraj direkleri bina içinde herhangi bir izolasyon sorunu yaratmayacak şekilde monte edilebilecek özellikte ve gerekli dayanım değerlerinde olmalıdır.
-
Yatay yaşam hatları kullanım şekline göre 2 kişi, 4 kişi gibi kullanıma göre uygun olacak şekilde planlanmalıdır.
-
Sistemlerin montajı sertifikalı yetkin personeller tarafından yapılmalıdır.
Kullanım ile ilgili en az IRATA L3, belgeli uzmanlar olmalıdır.
A.YATAY VE DİKEY YAŞAM HATLARI PERİYODİK KONTROLLERİ KİMLER YAPABİLİR?
Comtech Mühendislik alanında uzman ve yeterli eğitimi sağlamış olan mühendisleri tarafından kaldırma ve iletme ekipmanları periyodik kontrollerini ilgili TSE ve Uluslararası standartlara uygun şekilde tamamlayıp raporlayarak iş kazalarının önlenmesi için çalışmalarını yapmaktadır. Bağımsız ve tarafsız muayene personelimiz işletmelere üçüncü bir göz olarak bakmakta ve deneyimleri ile ekipmanlarınızın durumunu ilgili standartlara göre raporlandırma yapılmaktadır.
A.1. YATAY VE DİKEY YAŞAM HATLARI PERİYODİK KONTROLLERİ NE SIKLIKLA YAPILMALIDIR?
İş makinalarının güvenli çalışabilmeleri için, İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği’nde periyodik kontrole tabi ekipmanlar için, bazı istisnalar dışında, belirtilen 1 yıllık periyodik kontrol süresi aşılmamalıdır. Makinaların kullanım şartları, yaşları, durumları göz önünde bulundurularak daha kısa sürelerde periyodik kontrollerin gerçekleştirilmesine ise yapılacak risk değerlendirmesine göre karar verilebilir.
B.YATAY YAŞAM HATTI BİLEŞENLERİ
Yatay Yaşam Hatları ve Tüm Bileşenleri EN 795:2012 ve aynı zamanda CEN/TS 16415:2013 standartlarına uygun olarak test edilmiş aşağıdaki parçalardan oluşurlar.
B.1. ŞOK EMİCİ (EN 795:2012)
Düşüş anında sisteme ve düşen çalışanın üzerine gelecek olan dinamik yüklerin etkisini en aza indirmek ve çalışanın zarar görmesini önlemek amacıyla şok emiciler kullanılmaktadır. Şok emiciler ve bileşenleri paslanmaz çelikten üretilmelidir. Şok emiciler sistemde üst tarafta olmalı ve sistemle aynı doğrultuda olmalıdır. Çelik halat başları özel 10cm’lik paslanmaz çelik yüzükler ile preslenerek sabitlenmelidir. Sistemde ekstra olarak gerdirme aparatı olmalıdır, sistemdeki olası gevşemeler gerdirme aparatı yardımıyla yok edilmektedir. Şok emicilerde herhangi bir düşüşün ortaya çıkışını ve düşüş olduğunu tespit eden yüzük sistemi olmalıdır. Sistem üzerinde kullanılacak şok emici/emicilerin kasası ve mekanizması tamamen SS304 paslanmaz çelikten imal edilmiş olmalıdır, UV ışınlarından zarar görmeyecek yapıda olmalıdır.
B.2. ANA ANKRAJ BRAKETİ (EN 795:2012)
Ana ankraj noktaları her türlü yüzey üzerine kolaylıkla montajı yapılır. Yaşam hattının başlangıcı ve bitişine koyulur. En az 50kN kopma dayanımına sahip olmalıdır. Tüm malzemeler SS316 paslanmaz çelikten üretilmelidir ve EN795 standartlarına uygun olarak test edilmiş olmalıdır, testler bağımsız bir kuruluş tarafından uluslararası geçerlidir. Bir düşüş sırasında halata binen kesme yüklerini azaltacak dayanıma sahip olmalıdır. 2 adet M12 paslanmaz cıvata ile sabitlenmelidir.
B.3. ARA ANKRAJ BRAKETİ (EN 795:2012)
Ara ankraj noktaları her türlü yüzey üzerine kolaylıkla montajı yapılır. İki tarafa 90° dönebilir, kendi içinde şok emici özelliği vardır. En az 15kN kopma dayanımına sahip olmalıdır. Tüm malzemeler SS316 paslanmaz çelikten üretilmelidir ve EN795 standartlarına uygun olarak test edilmiş olmalıdır, testler bağımsız bir kuruluş tarafından uluslararası geçerlidir. Bir düşüş sırasında halata binen kesme yüklerini azaltmak amacı ile düşüş yönünde dönebilir. 1 adet M12 paslanmaz cıvata ile sabitlenmelidir. Paslanmaz çelik ara geçiş aparatları, personelin hat üzerinde ilerlerken halat tutucu şaryoyu çıkartıp, takmadan devam edebileceği sürekli kullanıma uygun şeklinde üretilmiş olmalıdır.
B.4. PASLANMAZ ÇELİK HALAT
4 kişi için dizayn edilen yatay hatlar üzerinde kullanılacak 8mm SS316 paslanmaz çelikten üretilmiş olmalıdır, 8mm çapında olmalıdır. En az 37 kN kırılma yüküne sahip olmalıdır. 7×7 (37kN) veya 1×19 (40kN) sarım yapısına sahip çelik özlü olarak üretilmiş olmalıdır.
B.6. ŞARYO (EN 795:2012)
EN795 standartlarına uygun olarak, SS316 paslanmaz çelikten üretilmelidir. En az 15kN kopma dayanımına sahip olmalıdır. Hat üzerinde rahatça ara ankraj braketlerine ve aparatlara takılmadan geçişi sağlayacak şekilde olmalıdır. Şaryo hattın herhangi bir noktasında çıkartılıp takmaya uygun dizayn edilmiş olmalıdır. Üç aşamalı otomatik kilitli karabinası ile birlikte teslim edilmelidir. Yaşam hattının tamamında çalışabilir olmalıdır.
B.7. GERDİRME (EN 795:2012)
SS304 paslanmaz çelikten üretilmelidir. Sistemdeki gevşemeleri bu aparatla bertaraf edilmelidir. Çelik halat ile aynı dayanıma sahip olmalıdır.
B.8. SONLANDIRMA APARATI (EN 795:2012)
SS316 paslanmaz çelikten üretilmelidir. Hattın başında ve sonunda sonlandırıcı parça ile çelik halatlar her bir uç için en az 6 adet pres hareketi ile sonlandırılmalıdır. Klemens veya vidalı sıkıştırma yöntemi ile yapılacak sonlandırmalar kabul edilmez. Çelik halat ile aynı dayanıma sahip olmalıdır.
B.9. SİSTEM SERTİFİKALARI
Yatay yaşam hatları EN 795 (2012 güncellemesi) ve CEN/TS 16415 (2013 güncellemesi) standartlarına göre test edilmiş ve belgelendirilmiş olmalıdır. Test sertifikasında, test sırasında kullanılan tüm elemanları dökümü bulunmalıdır. EN795 Sertifikası bir kişi için yapılmış bir testtir. Yaşam hattına birden fazla kişi bağlanacak ise (en fazla 4) mutlaka CEN/TS 16415 standardına göre de test edilmiş ve belgelendirilmiş olmalıdır. Sistemimiz maksimum 4 kişinin bir arada çalışacağı şekilde üretilmiştir.
B.10. YAŞAM HATTI TANITIM LEVHASI
Yaşam hattının görülebilir kısmına yerleştirilecek bir bilgi levhası olmalıdır. Bu levha hava şartlarından etkilenmeyecek şekilde üretilmiş olmalı ve rahat gözükecek şekilde monte edilmelidir. Levha üzerinde aşağıdaki bilgiler yer almalıdır;
• Yaşam hattı markası
• Üretici firma bilgisi
• Montajı yapan firma bilgisi
• Kurulum tarihi
• Aynı anda kaç kişinin kullanabileceği
• Güvenli boşluk mesafesi
• Bir sonraki muayene tarihi
• CE ve EN uygunluk işareti
• Üretim yılı ve seri numarası
C.DİĞER MALZEMELER
C.1. KURTARMA KİTİ
• Askıda kalan personelin hızlı ve güvenli bir şekilde askıdan kurtarılması için tasarlanmış özel donanım olacaktır.
• Kurtarma makarası süspansiyon sistemli ve kurtarma makarasının üzerine bütünleşmiş 2 adet aşırı hız fireni olacaktır. Bu sayede olası bir düşüşte makara kendini kilitleyecek veya max.0,9m/san hızla kazazedeyi yavaşça aşağı indirecektir. Kurtarıcı makarayı ip ile beslediğinde sistem manuel olarak inişini sağlayacaktır.
• Kurtarma makarasının, çift yönlü kilit mekanizması sayesinde sistem aşağı ve yukarıya iki yönde çalışabilir olacaktır.
• Palanga sistemi sayesinde mekanik kaldırma avantajı sağlayacaktır.
•Kurtarma ıstankası teleskopik olacak ve askıda kalan personele uzak bir mesafeden ulaşmayı mümkün kılacaktır.
• Kurtarma Kiti; EN 12278 ve ANSI Z359: 4: 2007 standartlarına haiz olacaktır.
C.2. DÜŞÜŞ DURDURMA KEMERİ (EN361)
• Düşüş durdurma sisteminde güvenlik ipine bağlanmak amaçlı kullanıcıya sırt veya göğüs hizasından bağlantı seçeneği sunan 2 adet güvenli bağlantı noktası (EN 361) olacaktır.
• Yükü, bele eşit oranda yayarak çalışma konforunu artıracaktır.
• Bel ve bacaklarda kolay giyilip çıkarılmayı sağlayan, paslanmaz otomatik tokalı olacaktır.
• Düşüş Durdurma Kemeri; EN 361 standartlarına haiz olacaktır.
C.3. GERİ SARMALI DÜŞÜŞ DURDURUCU
• Yatayda, eğimli yüzeyde, dikeyde veya baş üstünde yapılan çalışmalarda personelin hatta bağlı olarak güvenli çalışmasını sağlayacaktır.
• Düşme anında otomatik olarak kilitlenerek düşüşü sonlandıracaktır. Yatay yaşam hatlarında kullanıma uygun olacak ve olası halat esneme/salınımlarında düşen kişiyi aşağı tekrar bırakmayacak şekilde Sekme Koruması (Anti Ratcheting) özelliği olacaktır.
• Mekanizma içerisine geri sarılma özelliği olacaktır.
• Otomatik kilitlenen çift emniyetli, fırdöndülü çelik karabinası bulunacaktır.
• Hafif, yüksek mukavemetli dış kasası olacaktır.
• Geri Sarımlı Düşüş Durdurucu; EN 360 ve CNB 11.060 2008 Keskin Kenar Tip A standartlarına haiz olacaktır.