DEPO RAF SİSTEMİ PERİYODİK KONTROL
Depo yönetimi depolama için özel olarak üretilmiş raf sistemleri sayesinde en verimli şekilde gerçekleştirilebilir. Depo raflarını kullanmak ürünlerin muhafaza edilmesi, maliyetlerin azaltılması ve verimliliğin arttırılması için büyük önem taşımaktadır. Depolama sistemleri, mevcut alanınız küçük olsa bile o alanı maksimum verimde kullanmanızı sağlar. depo rafları malzemelerin düzenli bir şekilde yerleştirilmesine, çevresel tehlikelerden korunmasına ve malzemelere kolayca erişilmesine de yardımcı olur.
Depo Rafların Periyodik Kontrolleri ve Statik(Kapasite) Analizi Nedir?
Depo raf sistemleri taşıma kapasiteleri için statik analizinin olması zorunlu hale gelmiştir.Ayrıca kaldırma iletme grubuna giren depo raf sistemlerinin yıllık periyodik kontrolleri yapılmalıdır.
Endüstriyel raf sistemlerinin periyodik kontrolleri TS EN 15635 standardı çerçevesinde yapılmaktadır. Bu kapsamda standart 3 farklı kontrol sürecini tanımlar.
Depo Raf Sistemlerinin Çeşitleri Nelerdir?
- Hafif Depo Rafları
- Çift Derinlikli Depo Raflar
- Dar Koridor Rafları
- Palet dinamik Depo Rafları
- Mezanin Platform Depo Rafları
- Çelik Depo Rafları
- Askılı Depo Raf Sistemleri
- Yapı Market Raf Sistemleri
- Geri İtmeli Depo Rafları
- Kutu Dinamik Depo Raf Sistemleri
- Giydirme Cephe Depo Rafları
Depo Raf Sistemlerinin Periyodik Kontrolleri Nasıl Yapılır?
* Anlık Raporlama : Her hangi bir çalışan, raflarda güvenlik problemi veya hasar gözlemlediğinde hemen PRSES e raporlandırmalıdır.
* Görsel Kontrol : Haftalık veya risk analizi yapılarak belirlenmiş periyodlarda PRSES veya PRSES in belirlediği personel tarafından görsel kontrol yapılır ve yapılan kontrole ait gözlemler yazılı olarak kayıt altına alınır.
* Uzman Denetçi Kontrolü : Uzman bir denetçi tarafından on iki ayı geçmeyecek periyotlarda kontroller yapılır ve yapılan kontrole ait gözlem ve önerileri içeren yazılı bir rapor PRSES'e sunulur. (PRSES: PERSON RESPONSIBLE FOR STORAGE EQUIPMENT SAFETY)
Depo Raf Sistemleri ile İlgili TSE Standartları;
STANDARTLAR
• TS EN 15512.2009 (Ayarlanabilir Palet Raf Sistemleri - Yapısal Tasarım Kuralları)
• TS EN 15620 (Ayarlanabilir Palet Raf Sistemleri - Çarpılma Ve Aralık Toleransları)
• TS EN 15629 (Saklama Ekipmanlarının Özellikleri)
• TS EN 15635 (Saklama Ekipmanlarının Uygulama Ve Bakımı)
• TS EN 15878 (Terimler Ve Tarifler)
• TS EN 16681 (Ayarlanabilir Palet Raf Sistemleri - Deprem İçin Tasarım Kurallar )
• TS EN 15095+A1 (Güçle Çalışan Mobil Depolama Carousel (Döner) Sistemi, Sıralama Ve Raflama Sistemi Ve Depolama Lifti - Güvenlik Kuralları)
Bu kapsamda Uzman Denetçi Kontrolü yönetmeliğimizde periyodik kontrol olarak geçen kontrolü ifade etmektedir. Periyodik kontrol kapsamında ekipmanın yapısal bütünlüğünün ve güvenlikle ilgili fonksiyonların işlevsellik doğrulaması gerçekleştirilir. Endüstriye raflar yapısal bütünlük kontrolü kapsamında ekipmanın bileşenleri kontrol edilmelidir. Bu bileşenler raf tipine göre değişkenlik gösterebilmekle birlikte genel hatlarıyla:
Ayak, kiriş, çerçeve çapraz bağlantı, çerçeve yatay bağlantı, emniyet pimi, taban levhası, çerçeve bariyeri, ayak koruyucu, palet destek çubuğu ( H tipi Travers), sıra aralayıcı, arka çapraz bağlantı, ankraj civatası olarak sayılabilir. Bu noktalara yönelik aşağıdaki parametrelerin kontrolü gerekmektedir.
YAPISAL KONTROL / ÇERÇEVE
- Ayak Deformasyon
- Çerçeve Eksen Kaçıklığı
- Çapraz Bağlantı Deformasyon / Yok
- Yatay Bağlantı Deformasyon / Yok
- Ayak Koruyucu Deformasyon / Yok
- Çerçeve Bariyeri Deformasyon / Yok
- Eksik Bağlantı Elemanı (Cıvata, Somun vb.)
- Korozyon
YAPISAL KONTROL / KİRİŞ
- Kiriş Deformasyon
- Kiriş Eksen Kaçıklığı
- Yatay Bağlantı Deformasyon / Yok
- Palet / Döşeme Destek Çubuğu
- Deformasyon
- Döşeme Deformasyon
- Korozyon
YAPISAL KONTROL / MONTAJ
- Ayak / Kiriş Bağlantı Deformasyon
- Ayak / Kiriş Bağlantı Emniyet Pimi Deformasyon / Yok
- Eksik Bağlantı Elemanı (Cıvata, Somun vb.)
- Taban Levhası ve Ankraj Bağlantısı Deformasyon / Yok
- Araç / Yaya Alt Geçit Güvenli Mesafe ve Koruması
- Arka Çapraz Bağlantı Deformasyon
- Sıra Aralayıcı
YAPISAL KONTROL / DİĞER
- Sınırlayıcılar (Stoperler) Deformasyon / Yok
- Hareketli Parçalar Deformasyon (Makara, Motor, Fren vb.)
- Forklift Kılavuz Ray Deformasyon
Travers Sehimi
Bununla birlikte, rafın kapasite belirlemesi için yapısal analiz çalışmalarının yapılması elzemdir. Raf sistemlerine ait statik rapor, raf sisteminde herhangi bir eleman eksilmedikçe, değişmedikçe, hasar görmedikçe, raf sistemine eleman eklenmedikçe bir defa alınması yeterlidir. Bu kapsamda sadece traversin taşıma kapasitesi değil raf sisteminin taşıma kapasitesinin belirlenmesi gerektiği unutulmamalıdır.
Depo Raf Sistemlerinde İş Güvenliği;
Depo raf sistemleri 6331 sayılı iş kanununa göre , iş müfettişleri tarafından kaldırma iletme ekipmanları sınıfında değerlendirilmektedir.
Kaldırma iletme Grubunda bulunan depo raf sistemlerinin yıllık periyodik muayenesi zorunlu hale gelmiştir.
Raf sistemlerinin taşıma kapasitesi belirlenmiş olması (statik analiz), belirlenen kapasitede düzgün istiflenmesi depo güvenliği için önem arz etmektedir.
Kaza Sebepleri Nelerdir?
- Bakımsızlık
- Kullanım sıklığı
- Emniyetsiz kullanım
- Mesleki riskler
- İş makinalarının operatörünün eğitimsiz olması
Periyodik Kontrol Zorunluluğu Var mıdır?
İş Makineleri, “Makine Emniyeti Yönetmeliği (2006/42/ AT)” ile “İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği” kapsamında değerlendirilmekte ve yine iş güvenliği kapsamında periyodik kontrollerinin yapılması zorunlu olan makineler olarak ele alınmaktadır.
Periyodik Kontrolleri Kimler Yapabilir?
Comtech Mühendislik alanında uzman ve yeterli eğitimi sağlamış olan mühendisleri tarafından kaldırma ve iletme ekipmanları periyodik kontrollerini ilgili TSE ve Uluslararası standartlara uygun şekilde tamamlayıp raporlayarak iş kazalarının önlenmesi için çalışmalarını yapmaktadır. Bağımsız ve tarafsız muayene personelimiz işletmelere üçüncü bir göz olarak bakmakta ve deneyimleri ile ekipmanlarınızın durumunu ilgili standartlara göre raporlandırma yapılmaktadır.
Periyodik Kontroller Ne Sıklıkla Yapılmalıdır?
İş makinalarının güvenli çalışabilmeleri için, İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği’nde periyodik kontrole tabi ekipmanlar için, bazı istisnalar dışında, belirtilen 1 yıllık periyodik kontrol süresi aşılmamalıdır. Makinaların kullanım şartları, yaşları, durumları göz önünde bulundurularak daha kısa sürelerde periyodik kontrollerin gerçekleştirilmesine ise yapılacak risk değerlendirmesine göre karar verilebilir.
PERİYODİK KONTROLLERDE NELER YAPILMAKTADIR?
Periyodik kontrollerde ekipmanın cinsine göre farklılıklar göstermekle birlikte aşağıdaki kontrol ve deneyler yapılmaktadır:
- Ekipmanın fonksiyonlarının kontrolü,
- Ekipmanın donanımlarının kontrolü,
- Ekipmanın kaldırma testleri.