KRİKO PERİYODİK KONTROL VE MUAYENESİ, YÖNETMELİĞİ, RAPORLANMASI
Kriko Nedir?
El ile taşınması mümkün olmayan ağır yükleri kaldırabilmek adına kullanılan alete kriko denir. Kaldıraç ve çıkrık sistemi ile makine sistemi içerisinde çalışmakta olan büyük ve hacmi geniş olan nesneleri basit bir güç yöntemi uygulayarak kaldırabilme imkanı sunan kriko aynı zamanda güvenli bir bakım yapmamızı kolaylaştırır.
Kriko Periyodik Kontrol Süresi?
Krikolar ağır yüklerin kaldırılması için kullanılan ekipmanlar olarak sıkıştırılan sıvı yüzeyinin üzeri uygulanan basıncı esas alarak çalışmaktadır. Yılda en az “1” kez periyodik kontrolü yapılmalıdır.
Kriko Çeşitleri Nelerdir?
Krikolar kaldıracakları yük boyutundaki nesnenin çalışma standartları içerisinde göre sınıflandırılmaktadır. Bazı kriko çeşitlerinde manuel olarak kullanım yapılırken bazı modeller direk olarak hidrolik sistem dahilinde yada elektrik sistemi ile çalışmaktadır. Genel olarak tüm kriko çeşitlerini sizlerle paylaşalım.
Vidalı krikolar: Bir levye yardımı ile kullanılmakta olan vidalı krikolar bir tona ağırlığa kadar yük taşımaktadır.
Araç krikosu: Dişli bir çubuk sistemi olan araç krikosu 25 ton ağırlık kaldırabilme kapasitesi vardır.
Hidrolik kriko: Yükü hareket ettirmek adına hidrolik krikolar tercih edilerek suyun basıncından faydalanılmaktadır.
Elektrikli kriko: Bu krikolar boyutsal olarak farklılık göstermektedir. Elektrikli krikolar yükü kaldırırken elektriğin verdiği güçten yararlanmaktadır. Çakmak yuvası içerisine de kullanım sağlayabilirsiniz.
Kriko Nasıl Çalışmaktadır?
Kriko çalışma standartları oldukça basit bir yapıya ve mekanizmasına sahiptir. Sistem destek noktasından ayarlandığı taktirde uygulanan kuvvet kriko sacına iletilir ve kaldırma işlemi gerçekleşmektedir. Hidrolik krikoda ise fizik kuralındaki Pascal prensibi ile çalışan bir yöntem vardır. Tek yönde sıvının iletken vanaların çaplarına pistonlar bulunmaktadır.
Kriko Periyodik Kontrolü ile İlgili Periyodik Kontrol Yönetmeliği?
6331 Sayılı İş Ekipmanları Sağlık ve Güvenlik Yönetmeliğince Kontrolü Zorunlu ekipmanlardır.
Comtech, 6331 Sayılı İş Ekipmanları Sağlık ve Güvenlik Yönetmeliğince yetkin kadrosu ile periyodik kontrolleri tamamlayıp raporlamaktadır.
Kriko Periyodik Kontrolü Neden Önemlidir?
Sektörde kullanım alanına göre değişiklik göstermekle beraber kaldırma itme makineleri ve basınçlı kaplar zaman içerisinde deformasyona uğrayarak, işlevselliğini büyük ölçüde kaybetmektedir. Bu süreç ilerleyen zamanlarda makinelerin ömründe önemli derecede kayıplar yaşatır. Sürekli bir bakım ve onarım aşamalarından geçen cihazlarda periyodik kontrol aşamaları düzenli olarak yapıldığı takdirde herhangi bir çalışma problemi yaşanmayacaktır. Periyodik kontroller esas olarak kontrolü yapılacak olan cihazın beklenmedik bir anda hata vermemesi ve iş gücü kaybına yol açmaması için gerçekleştirilir. Kontrollerin yapılmaması ile, zaman, para ve emek kaybı yaşanması ortaya çıkabilecek olumsuz sonuçlar arasındadır.
Comtech, gerekli işlemlerin gerçekleştirilmesi esnasında belirli kriterler incelenir ve kayıt altına alınır. Makinelerin kalınlık, uzunluk, derinlik, iç ve dış çap ölçümleri hesaplanarak çeşitli cihazlarla birlikte yeterli düzeyde çalışıp çalışmadığı kontrol edilir. Periyodik kontrol aşamalarına başlamadan önce elde edilen verilerle kontrolü gerçekleştikten sonra ortaya çıkan sonuçlar karşılaştırılır. Bir rapor halinde değerlenir ve kontrolün gerçekleşmesini isteyen kişiye sunulur.